За какви особености и характеристики трябва да внимаваме при избиране на плочки за баня?

За какви особености и характеристики трябва да внимаваме при избиране на плочки за баня?

 От 10 ян. 2020

Банята е помещението, в което започва и завършва нашият ден. И поради тази причина нейният вид е от изключителна важност за начина, по който ще се чувстваме, когато престъпим прага ѝ. Винаги при ремонт на банята възникава въпросът „Какви плочки да избера?“ В днешната статия ще се опитаме да отговорим на този въпрос.
Съществуват няколко вида плочки за баня – фаянс, декори, фризове и теракот. Фаянсовите плочки се наричат още „стенни“ и се предлагат в най-различни размери, цветове, форми и повърхности. Един от най-разпространените размери на стенни плочки е 20х20 см., но към днешна дата все повече се увеличава търсенето на плочки в рамери 25х50 см. или 25х70 см. Причината е, че правоъгълната форма на плочките е по-предпочитана пред квадратната. Това се получава поради факта, че с правоъгълни плочки за баня помещението изглежда много по-просторно и обемно.
Другата особеност при стенните плочки е тяхната повърхност – дали е матирана или гланцирана. Матираните плочки притежават матов завършек, докато гланцираните имат огледален ефект. Ако имате малка баня, несъмнено заложете на гланцирани стенни плочки за баня. Те ще създадат усещане за повече пространство и големина на помещението. Гланцираните плочки се чистят доста по-лесно в сравнение с матираните, но обърнете внимание на цветовете на плочките, тъй като на тъмните нюанси замърсяванията се открояват значително.
Декорите и фризовете при плочките за баня се използват за създаване на допълнителен акцент и взависимост от начина на монтиране (вертикален или хоризонтален) могат да направят банята да изглежда по-висока или по-дълга.
Теракотата (подовите плочки) са най-важни при ремонт на банята. Те трябва да бъдат устойчиви на износване. Подовите плочки за баня не са подходящи за полагане на открити места, тъй като те не са толкова издръжливи на натоварване и резки промени в температурите. Много хора предпочитат гранитогрес за пода в банята, което е едно разумно и добро решение, тъй като той е изключително здрав и притежава ниски нива на водопоглъщаемост. Важно е подовите плочки за баня да са с матирана повърхност или да притежават Anti-Slip покритие, за да не се хлъзгат при намокряне.
При избора на плочки за баня е от значение дебелината на плочките, както и техният вътрешен цвят. Дебелината е важна, тъй като тънките плочки се чупят лесно. А при евентуално отчупване на парченце, ако повърхностния цвят на плочката е черен, а вътрешността – розова, празното място ще се забелязва моментално.
Съвременният пазар предлага голямо разнообразие от плочки за баня и винаги трябва да правим информиран избор, както и да се вслушваме в мнението на професионалистите. Това би ни спестило много главоболия в един по-късен етап.

 


Още новини